Wilt u bewustwording en draagkracht binnen de praktijk creëren rondom de AVG en informatiebeveiliging? In een serie van 5 e-mails geven we uw medewerkers informatie, maar ook volop tips en tricks die zij direct in de praktijk kunnen brengen. Geen moeilijke teksten, maar praktische handvatten. U kunt zoveel medewerkers inschrijven als u maar wilt. Vanwege de wet- en regelgeving behouden de medewerkers altijd het recht om zich uit te schrijven op deze e-mails.
De bewustwordingscampagne is onderdeel van de SpotOnMedics AVG toolkit. Heeft u deze kit afgenomen, dan ontvangt u een link naar een pagina (beveiligd met wachtwoord) waar u uw medewerkers kunt inschrijven.
Met deze bewustwordingscampagne zorgen wij ervoor dat de AVG en informatiebeveiliging top of mind blijven bij uw medewerkers. Sommige maatregelen hoeven slechts eenmalig genomen te worden. Andere maatregelen vragen echter om consequentie en discipline. Het herhalen van de informatie biedt vaak uitkomst.
U kunt allerlei maatregelen introduceren en werkafspraken maken, maar als één collega niet meewerkt dan verzwakt dit het gehele beleid in de praktijk. Iedereen die werkt met vertrouwelijke informatie moet de impact, de kwetsbaarheid maar ook de consequenties onderkennen van het werken met gevoelige informatie.
Wat is de AVG? Wat is informatiebeveiliging? De campagne start bij de basis en geeft uw medewerkers daarna allerlei tips en tricks. Echter, uw praktijkspecifieke kenmerken en beleidsregels kunnen wij niet in de e-mails meenemen. Deze campagne vervangt dan ook niet uw eigen, interne communicatie. U kunt het zien als een extra hulpmiddel.
Er worden in totaal 5 e-mails verstuurd, met een tussenperiode van een week. Medewerkers die u vandaag inschrijft, ontvangen vandaag meteen de eerste e-mail. Precies over een week ontvangen zij mail 2, et cetera. Medewerkers kunnen zich te allen tijde uitschrijven via een link onderaan de e-mail.
In de eerste e-mail lichten we toe dat uw medewerker door de praktijk is ingeschreven, wat uw medewerkers van de e-mails kan verwachten en dat uw praktijk wil dat informatiebeveiliging serieus genomen wordt.
In de tweede e-mail vatten we kort samen wat de AVG wetgeving inhoudt en wat informatiebeveiliging is.
Lees meerIn de derde e-mail geven we praktische tips voor het veilig inrichten van de werkplek.
Tip 1: activeer automatische schermbeveiliging.
Tip 2: gebruik alleen papierwerk als het écht moet.
Tip 3: wees je bewust van meekijkers.
Tip 4: gebruik geen post-its met inloggegevens.
Tip 5: sluit alle kasten en opbergruimtes.
In de vierde e-mail geven we praktische tips om zo veilig mogelijk in FysioOne te werken.
Tip 1: hanteer een sterk wachtwoord en houd deze voor jezelf.
Tip 2: werk alleen op je eigen account en log altijd netjes uit.
Tip 3: meld het als je informatie ziet wat niet voor jou bestemd is.
Tip 4: activeer tweelaags authenticatie in de praktijk.
In de vijfde e-mail lichten we toe wat een datalek is, wat de rol van de Functionaris van Gegevensbescherming (FG) is, wat de medewerker moet doen als zich een datalek voordoet, wat de meldplicht datalekken wettelijk inhoudt.