Bij SpotOnMedics streven we naar online. Het liefst ruilen we elke papieren map in voor een laptopscherm, elk potlood voor een muis. Maar dit gaat niet altijd zonder weerstand. Fysiotherapiepraktijken vragen zich soms af of online werken wel handig is. Wat heb je aan een online platform als je patiënt niet van digitaal houdt? Wij zien hierin een uitdaging: kunnen we ook de oudste generatie van Nederland meenemen op de reis naar de toekomst? Een bijzondere ontmoeting bracht nieuwe inspiratie om onze missie voort te zetten.
Met haar tablet onder de arm stapt ze het SpotOnMedics kantoor binnen. Mevrouw Ehbel is dan wel 97 jaar oud, maar doet op digitaal vlak niet onder voor de gemiddelde millennial. Ze omarmt nieuwe technologie, en ziet vooral de vele mogelijkheden die het met zich meebrengt. Met haar digitalisering is ze pas op 88-jarige leeftijd begonnen, toen ze een laptop kocht om met haar zoon in Zuid-Afrika te skypen. Sindsdien ziet ze haar wereld niet kleiner, maar groter worden.
Dag mevrouw Ehbel, u heeft uw tablet al onder de arm! Hoe digitaal bent u?
Ik heb een laptop, een iPad en een mobiele telefoon waarmee ik bel en whatsapp. Ook maak ik foto’s met de telefoon en stuur ik deze door naar familie. Het bedienen van de iPad of iPhone is totaal niet moeilijk, ook als je op latere leeftijd start. Je moet alleen kleine stapjes nemen. De generatie van nu heeft het misschien makkelijker omdat ze opgroeien met al die technologie, maar dat wil niet zeggen dat ik het daarom niet zou kunnen.
Wat zijn voor u de voordelen van digitaal zijn?
Mijn wereld wordt veel groter. Door mijn leeftijd ben ik minder mobiel en deels afhankelijk van de mensen om mij heen. Maar omdat ik Skype en WhatsApp gebruik spreek ik toch veel mensen. Juist het contact met mensen is erg fijn.
De fysiotherapeut maakt steeds meer gebruik van eHealth, hoe kijkt u hiernaar?
Dat vind ik erg slim. Ik had laatst last van mijn nek en moest drie dagen wachten op een afspraak. Toen had ik eigenlijk graag kort met mijn fysiotherapeut willen skypen – dan kon ze even aangeven welke bewegingen ik wel en niet moest maken. Via de telefoon is dat toch lastig, en met Skype zou ze kunnen zien hoe ik mijn nek beweeg. We zouden elkaar dan even kunnen zien, en hoeven beiden niet de deur uit. En natuurlijk zijn mensen niet te vervangen! Contact tussen mensen vind ik heel belangrijk. Maar ik zie dat dit ook digitaal kan.
Dus: weg met het papier, alles via de iPad?
Ach… Een papieren afsprakenkaartje is handig, maar het is nog fijner als de telefoon of iPad zegt dat je morgen of over een uur een afspraak hebt. En ik zou graag een vragenlijst online invullen. Dan heb ik veel minder papieren die ik moet bewaren of kwijtraak. En mijn handschrift is niet zo mooi meer! Oefeningen via de iPad lijkt me ook handig: die zie ik vaak, waardoor ik eraan herinnerd word dat ik ze moet doen. We hebben allemaal al zoveel papieren… Waar moet je het allemaal bewaren? Ik houd het overzicht ook niet. Het is toch heerlijk als dat allemaal online kan.
Wat vindt u van werken in één landelijk elektronische patientendossier?
Dat lijkt me erg handig. Als de zorgverleners van elkaar weten wat ik heb, dan hoef ik dat niet in detail te onthouden. Ik weet niet meer precies welke medische klachten ik allemaal heb gehad, maar het kan natuurlijk wel verband houden met waar ik nu last van heb.
U bent bijzonder veel online. Moeten meer mensen van uw generatie digitaal worden?
Zeker. Sterker nog, het is hartstikke stom als je dat niet doet… Want je blijft overal buiten. Door online te gaan wordt je met veel dingen sneller geholpen en heb je meer contact met de buitenwereld. Ik stuur elke ochtend even een whatsapp-bericht naar mijn familie om te laten weten dat alles goed gaat. Deze kleine dingen geven ons allemaal een fijn gevoel. Er zijn steeds meer ouderen die een laptop of iPad hebben: dat is wel te zien in het huis waar ik woon. Je kunt ouderen best wel iets leren! Je moet gewoon klein beginnen, en vanaf daar steeds verder gaan.
Geef een antwoord