Welkom bij de vierde en laatste blog van Data Literacy! In de vorige blog (blog 3) hebben we een begin gemaakt aan een stappenplan voor een succesvolle datacultuur. We hebben ‘stap nul’, het formuleren van doelstellingen, toegelicht en diverse doelen beschreven waarmee praktijken zoal in onze masterclasses binnenkomen.
Deze laatste blog wijden we aan de vervolgstappen na het formuleren van uw doelstellingen. We belichten de zes stappen binnen een data literacy programma, die alle zes bijdragen aan hetzelfde doel: een data gedreven cultuur in uw praktijk.
1. Planning en visie
Een data gedreven cultuur start bij een enthousiast data team. Dit zijn gedreven medewerkers die het leuk vinden om de data cultuur vorm te geven. Belangrijk is dat deze medewerkers al een data driven mindset hebben en het belang ervan inzien. Hiermee kunnen zij het gehele praktijkteam enthousiasmeren.
Het data team zet samen de eerste stap. Middels een brainstorm of formele discussie stelt het team een visie vast en wordt een tijdlijn uitgezet. In deze tijdlijn kan aangenomen worden dat de eerste drie stappen ongeveer drie maanden innemen.
2. Communicatie
Qua communicatie geldt: ga direct goed van start om miscommunicatie te voorkomen. Stel een communicatieplan op om het gehele praktijkteam te informeren over waarom het data literacy programma begint. Probeer niet teveel in detail te treden, maar presenteer bijvoorbeeld de voordelen per functie in het team.
3. Welke data personaliteiten zijn er in uw praktijk?
In blog 2 hebben we uitgebreid bij data personaliteiten stilgestaan. Het werkt verhelderend als u weet welke personaliteiten u in de praktijk heeft. Welke medewerkers zijn data dreamers, welke data doubters? Kijkt iedereen hetzelfde naar hoe data de praktijk verder kan helpen? Staat iedereen er eigenlijk wel voor open? Wil iedereen meewerken aan het verzamelen van zuivere data op een uniforme wijze? Bij deze stap kunt u onze test gebruiken.
4. Data cultuur buiten het programma
Een data literacy programma levert een directe bijdrage aan de data cultuur in uw praktijk. Maar ook buiten dit programma om kunt u extra acties ondernemen. Verwijs eens naar voorbeelden van dataverzameling in FysioOne: het gebruik van bepaalde diagnosecodes, zorgplannen en meetinstrumenten. Uw medewerkers zullen inzien dat de ontwikkeling van een data cultuur eigenlijk al lang is begonnen.
5. Doorlopend leren
Formuleer voor de verschillende data personaliteiten en functies (officemanager, kwaliteitsmanager, therapeut etc.) toepasbare werkinstructies. Probeer de instructies aan te laten sluiten bij de huidige taken. Zo worden data skills ontwikkeld binnen de dagelijkse werkzaamheden.
6. Evaluatie
Bepaal hoe vaak de voortgang van de data cultuur moet worden gemeten en zorg ervoor dat positieve resultaten goed worden gevierd. Vallen trends of resultaten iets tegen? Maak van teleurstellingen een springplank!
Aan de slag
Middels deze blogreeks hebben wij u nader geïnformeerd over het inzetten van data binnen uw fysiotherapiepraktijk en over het creëren van een data gedreven cultuur. In blog 1 schreven we over de implementatie van het werken met geïnformeerde beslissingen binnen de praktijk. Daarnaast is de rol van de Data Chief Officer toelicht: de persoon die binnen de praktijk de therapeuten helpt om op een slimme manier te werken met praktijkdata. Vervolgens hebben wij in blog 2, ‘Data personaliteiten binnen de praktijk’ uitgelegd hoe een data gedreven cultuur binnen de praktijk kan groeien met behulp van data personaliteiten. De laatste twee blogs hebben we gewijd aan concrete stappen naar een data gedreven cultuur: het stellen van doelstellingen (‘stap nul’) en de zes stappen van een data literacy programma.
Hiermee komt de Data Literacy blogreeks 2020 ten einde. Wij hebben onze blogs met veel plezier geschreven en hopen dat wij u geïnspireerd hebben om met het stappenplan aan de slag te gaan. Veel succes!
Geef een reactie