In de vorige blog hebben we geschreven over hoe u een data gedreven cultuur tot leven kan roepen door verschillende data personaliteiten te identificeren. Bent u erachter gekomen welke personaliteiten er binnen uw praktijk rondlopen? Lees blog 2 terug of doe de test!
Deze blogreeks is nu op de helft. In editie 3 en 4 gaan we meer concreet kijken naar de stappen die u kunt maken om een succesvolle data cultuur op te zetten in de praktijk. Deze blog gaat over ‘stap nul’, het stellen van een doel voordat u aan de slag gaat met data. In onze Intelligence masterclasses zien we tal van doelstellingen voorbijkomen, want iedere praktijk zit er vanuit een eigen motivatie. Daar wijden we deze blog aan.
Stop nu een minuutje met lezen, en bedenk uw eigen antwoord op de vraag: “wat hoop ik in mijn praktijk met data te kunnen bereiken?”
Het belang van stap nul
Wat ging er in deze minuut door uw hoofd? Net als met iedere stap die u zet is het belangrijk om vooraf te bedenken wat u met de stap naar data zou willen bereiken. Kwam er in de minuut één of meerdere duidelijke doelstelling(en) naar boven? Of ziet u de data tool als een algemene ‘nice-to-have’, een handig extraatje in de praktijk? Hierin is geen goed of fout: vanuit beide drijfveren zitten praktijken in onze Intelligence masterclasses, en in beide gevallen kan de tool waardevol zijn.
Een greep uit de doelstellingen
Iedere praktijk maakt vanuit een andere doelstelling de stap naar data. Hieronder een greep van doelstellingen die wij in de afgelopen maanden voorbij hebben zien komen:
Om kwaliteit te waarborgen en optimaliseren is doorlopende controle van belang. Data analyse biedt de mogelijkheid om patronen te ontdekken en abnormaliteiten te traceren: hiermee wordt het bijhouden van verschillende excel sheets overbodig en worden patronen op eenvoudigere wijze ontdekt.
Steeds vaker worden er data driven audits uitgevoerd. Een voordeel van audits met data is dat de controle uitgevoerd wordt op alle beschikbare data. Dit geeft een beter beeld van de daadwerkelijke processen binnen de praktijk dan het uitvoeren van steekproeven. Voor meer informatie over data driven audits verwijzen wij u graag naar dit artikel en naar de terugkijklink van de webinar over dit onderwerp.
In hoeverre worden de gewenste doelstelling van de praktijk, het team en de individuele therapeuten behaald? Met behulp van van clinical intelligence kan tijdens periodieke gesprekken met uw medewerkers het functioneren van de medewerker geëvalueerd worden. Met clinical data kunt u specifieke outliers (afwijkingen ten opzichte van het praktijkgemiddelde) in uw team identificeren en deze informatie bespreken met medewerkers en het team als geheel. Waarin onderscheidt een therapeut zich ten opzichte van collega’s, en waar is nog winst te behalen? Vanuit daar kunnen concrete en haalbare doelstellingen geformuleerd worden.
Met het financiële dashboard krijgen praktijkhouders de mogelijkheid om de rendabiliteit van therapeuten, ruimtes en groepsbehandelingen in kaart te brengen. Worden de agenda’s van de therapeuten zo efficiënt mogelijk ingepland, zijn de ruimtes in de praktijk wel goed benut, en hoe worden de groepsbehandelingen eigenlijk bezocht? Meer lezen over het financiële dashboard kan via deze link.
Hulp bij een doelstelling
Bovenstaande doelstellingen die wij van praktijken hebben gehoord zijn kant-en-klare, heldere redenen om in data te duiken. Uiteraard zien wij ook praktijken die niet met zulke doelstellingen op ons af stappen. “Ik hoor veel om me heen dat data belangrijk wordt en wil er wel iets mee, maar weet niet echt wat ik ermee kan of moet…” – ook dat vernemen we regelmatig. Bij deze praktijken kijken wij, vanuit ons perspectief als data scientists en met onze kennis over fysiotherapie, graag met de praktijkhouder en werknemers naar de mogelijkheden in de praktijk. Ook ons team van praktijkadviseurs kan hierin advies geven.
Wordt vervolgd!
In deze blog schreven we over het vormen van doelstellingen, de ‘stap nul’ die praktijken vaak zetten voor ze aan de slag gaan met data. Deze doelstellingen verschillen per praktijk, en ook zijn er veel praktijken die nog zoekende zijn en hun doelen samen met ons willen formuleren.
In de volgende (en laatste!) blog van Data literacy vertellen wij over de zes concrete stappen waarmee een praktijk een data driven cultuur kan opzetten.
Geef een reactie